Fakty i mity o garnkach miedzianych

Fakty i mity o garnkach miedzianych

Naczynia z miedzi to symbol luksusu, mówi się także o wielu cennych właściwościach. Jednak, czy warto zapłacić aż tak wysoką cenę za używanie pięknych i zdrowych naczyń? Rozważamy kolejne fakty i mity związane z używaniem miedzi, czy znasz je wszystkie?

Naczynia z miedzi – czy znasz o nich całą prawdę?

Naczynia z miedzi są bardzo drogie, gdyż za jeden garnek przyjdzie nam zapłacić nawet 1000 zł. Jednym z popularnych i często powtarzanych mitów jest stwierdzenie, że prozdrowotne właściwości miedzy to tylko mit i chwyt marketingowy, który ułatwia sprzedaż garnków w wysokiej cenie. To nieprawdziwa informacja, gdyż pierwiastek odgrywa bardzo istotną rolę w ludzkim organizmie. Przede wszystkim odpowiada za transport tlenu, ma działanie przeciwnowotworowe, a do tego uodparnia organizm na szkodliwe działanie wolnych rodników, które nie tylko przyczyniają się do pogorszenia samopoczucia, ale przede wszystkim powodują wiele schorzeń i niepożądanych dolegliwości. Stosowane naczynia z miedzi przyczynią się do wspierania pracy neuroprzekaźników występujących w mózgu człowieka. Trzeba jednak wskazać, że nadmiar miedzi działa niekorzystnie na zdrowie i o tym również trzeba pamiętać. W taki sposób odnosimy się do drugiej informacji o miedzi, która jest prawdziwa, a mianowicie jej nadmiar w organizmie szkodzi i nie jest pożądany. Zbyt dużo miedzi sprawia, że zaczynają się problemy z układem trawiennym, występują także bóle brzucha, a jeżeli stężenie jest bardzo duże, pojawiają się wymioty. Prawidłowa synteza pierwiastka odgrywa kluczową rolę i sprawia, że cały organizm funkcjonuje bez zarzutu.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat miedzi?

Kolejny fakt dotyczący miedzi odnosi się do jej sposobu przyjmowania, a mianowicie nie ma konieczności stosowania suplementów diety, gdyż wystarczy jeść pełnoziarniste pieczywo, orzechy, wprowadzić do diety wątróbkę oraz warzywa strączkowe. Kiedy dodać do tego naczynia z miedzi poziom pierwiastka w organizmie na pewno będzie na dobrym poziomie.

Przeciwnicy naczyń miedzianych uważają nie tylko, że nie mają one żadnych właściwości, ale do tego zmieniają smak jedzenia, a do ich podgrzania potrzeba wiele czasu. Żadna z podanych informacji nie jest prawdziwa. Naczynia działają bakteriobójczo, usuwają pleśń i grzyby. Wlanie wody do naczynia i pozostawienie na kilka godzin to najlepszy sposób, żeby ją uzdatnić i oczyścić. Wystarczy kilka sekund i naczynie jest już gorące i gotowe do gotowania, gdyż doskonale przewodzi ciepło. Nie trzeba też stosować dużo tłuszczu, a potrawy są przygotowywane równomiernie i zyskują bogaty, ciekawy smak. Dochodzi do tego także szybkie i sprawne czyszczenie i brak zapachu.

Naczynia są drogie, ale bardzo przydatne, stąd warto je mieć w swojej kuchni.